Sunday, April 26, 2009

GURUKU

' aku x nk jd cikgu,bg sejuta pn ak x nk.',kata kawanku.-Shakespeer-

Ini ayat kwn ak yg slalu paw bdk dlu2.dan disebbkn ayat tersebut skrg die bwk lori ais.Atau mungkin ini adalah hukum karma bg org yg slalu paw time skola dlu.Hidup mmg pelik.Tp ni semua ketentuan Ilahi..Kalau org bg sejuta kt aku, mane mungkin ak tolak beb.

Setahu aku,kalau org biase cm kite ni nk dpt sejuta, hanya ada dua cara.

1) Pertama.masuk WHO WANTS TO BE A MILLIONAIRE?
-tp mane mungkin nk menang.Slumdog millionaire je boley menang.2 pn sbb director die buat cerita..Tp mmg respek la filem tu,dasat la bg ak sbb uniq.Ak tgk 47 kali sbb teruja.

2)Kedua,masuk ONE IN A MILLION.
-tP KOrang kne lawan Tomok.Perghh konpem korang kalah.Tomok dahla hensem,suare sedap plak tu.Perggh mmg ssh la.BLUEEEK.mAaf ak termuntah.Ak muntah sbb ak mmg 'minat' gle Tomok walaupun die nyanyi penuh timbul aurat kt leher penuh.dah mcm boley main dam ular.

(p/s-kalau suare cap ayam jgn la gatai nk masuk)

Berbalik kpd ayat di atas,Korang mungkin sekali pernah dengar ayat2 sebegini dari kawan-kawan korang,sepupu sepapat ke, atau terbaca sumpah seranah beremosikan sebegini di pintu tandas USM,UKM,UM dan lain2 lg tmpat yg strategik dan berkemungkinan menjadi medan vandalisme....

Ya benar.Aku juga pernah.Ketika aku masih bergelar pelajar terutamanya ketika di universiti sakit mental aka USM dan sekolah menengah aku yg penuh dgn pelajar2 yg aneh.

sepanjang hidup aku antara bnda yg boley buat ak senyum sesorang(mcm kawan ak name paku yg slalu senyum bace msg sesorang) dan buat ak gelak(ak ssh nk gelak sbnanye) adalah bila ak tawu kwan2 aku yg ak yg perangai mcm naruto jd cikgu tbe2.

Orang pertama yg ak x leh nk bayang adalah Mohd.Asrol aka Paroq.Dia ni slalu jd misteri kpd kehilangan televisyen dalam daerah hulu langat.Paroq ni kwn ak time kt skola.Dia mmg macho.oRGnya gemuk.tp skrg die dah kurus .benarlah kata pepatah kawan aku 'lemak itu ibarat air sirap.tingal nk sedut je'.Lihatlah paroq.Beliaulah contoh terbaik.Kalau dulu org mmg x bg die maen musang terbang(flying fox) sbb takut tali putus.Kalau tali tersebut diibaratkan seperti keju,Paroqlah tikusnya.Mmg trus ghaib tali permainan musang terbang tu.Tp Skrg aku rase mungkin musang sendiri yg akn naek atas die.Walau apa pun ak mmg salute kt paroq krn berjaya memakai seluar carrot cut walaupun sudah ketinggalan zaman.

aKU terkesima ketika melihat diri Paroq buat kali pertama setelah separuh dekad tidur di USM.Paroq ni kwn time ak kt skola.Dia mmg misteri.Dulu2 die mmg kaki kopak bilik dan pakar merembat barang.Bg je bilik ape korang nk,semua die boleh kopak.Walau sesusah mane pn dia akn buat smpai berjaya,inilah sifat yg sgt aku kagumi dlm diri paroq dan mungkin sifat inilah menjadi X-factor bg dirinya sebagai seorang guru.Bak kata pak Arab 'MAN JADA WAJADA'.Maksudnya 'SIAPA YANG BERUSAHA MAKA BERJAYALAH ORG TERSEBUT(lebey kurang gnila).Sebagai menjaga hati kawan2, aku rasa Mungkin sifat inilah yg mungkin mampu paroq perturunkn kepada anak murid beliau yg mungkil bakal mengulangi sejarah jenayah paroq.Paroq ini diibaratkn seperti jantung kepada dorm D02 yakni bilik berpuaka.tANPA jantung siapalah kita.begitu juga paroq.tANpa Paroq maka tak wujudlah sofa 3+2+1+meja kopi,play station 2+televisyen 21 inci dan barangan2 lain.Mmg heaven la bilik ni.Korang x payah msuk Perdana Ria nk putar2 roda terseliuh tangan kalau nk hidu bau barangan2 percuma gni.Paroq mmg legend.Aku rase dia layak jadi subjek kajian misteri Nusantara sbb smpai skrg byk pihak tertanya2 mane dia dpt tv tesebut.Kantol sebijik dgn ustaz, esok dpt tv baru.Mmg pelik bin ajaib.

Sbnanye ak x tawu paroq ade kt mane slame ni.Baru2 ni je bru dpt tahu die kt Maktab Pulau Pinang bersama kereta Wira edisi Gaban yg diperturunkan oleh ibunya.Jaraknye sekangkang kera.Kentot pun dngar.Tp semua tu dah terlambat sbb ak dah x de kt pnang.Sempat lpak skali je pegi mkn ckahuetiaw kt sungai 2.Paroq mungkin berbangga dengan aku sbb menghasilkan karya ini yg penuh dgn pujian untuknya,tAPI,bak kata kawan aku berdarah jawa berkulit hitam manis(muke mcm ainul aisyah beb kwn ak ni), 'things do happen for reasons',kalau tidak,x de la Amerika serang Iraq.Ingat mamak kt SUbaidah layan korang free ke bg tgk MU,mst la nk rembat duit korang.Begitulah konsepnye lbey kurang.So paroq,nant ak trun pnang paham2 la.


Berbalik kpd tajuk kita iaitu GURUKU.Aku berharap supaya korang semua tidak menyamakan guru-guru di Malaysia dengan filem GURU.Ia adalah sgt tidak munasabah.Aku percaya bahawa guru2 di Malaysia pd masa kini sememangnya insan yg amat penting dan berdedikasi dalam menyampaikan ilmu, ditambah pula dengan kepimpinan 'Satu Malaysia' Perdana Menteri kita yg ke-6, Dato Seri Najib Tun Abd.Razak dalam mencorak masa dpn negara kita.Dan ak berharap guru-guru pada masa kini akan masih memperjuangkan kejujuran dalam menyampaikan ilmu dan bukan semata-mata gaji yg byk dan cuti yg byk sahaja kerana negara kita akan dipimpin oleh generasi muda yg berwawasan @ kemungkinan juga oleh mat rempit yg x da moral tp penuh ilmu di dada(nant malaysia jd negara rempit.mmg sempoi.aku suka).Ini semua terletak di tangan anda. Undian anda menentukan pemenangnya.ON AWEERA hantar ke (rujuk 8tv ONE IN A MILLION untuk mengundi-orang kampung aku ni)

Kpd kwn2 aku yg sgt lingkup yg sedang menjadi guru di pedalaman dengan kisah2 lucu mereka yg terpaksa merentasi 2 batang sungai dan berenang bersama harimau untuk sampai ke sekolah mereka,aku berharap korang tabah dan dpt membimbing anak2 muda bangsa kita dan tolonglah JANGAN merosakkan anak pakcik2 dan makcik2 yg telah penat berusaha untuk membayar cukai kerajaan,Aku tawu korang dah lame x pegi semayang jumaat.Tp bwk2 la semayang zohor.Dahla jumaat x pegi zohor plak lesap.Merosot.Astaghfirullahalazim...

2 comments:

puteri_frd06 said...

hye2~
enche bisya,,
enche put di sini~
hehe
saje lalu lalang~

adreen said...

bisya..aku dah hantaq resume..ada apa2 respon x?

lect BI lani semua dah ada..

tgklah nnti mcmana..hang nekad nak jdi cikgu ka?ishh.sempoi dok takda